Luta sig framåt på din planka kan ta lite att vänja sig vid. Det är dock en utmärkt övning för att utveckla muskler och det är ett utmärkt sätt att utmana nedre delen av ryggen. Plankövningen är grunden för en effektiv kärnrutin. Plankan hjälper dig att stärka alla delar av kroppen, inklusive buken, ryggen och armarna.

Den grundläggande plankan har många varianter och du bör göra vad variation är bäst för dig. Det finns tre grundläggande variationer som du kan utföra för att arbeta dina muskler. Den första varianten är en normal planka med knäna böjda i nittio graders vinkel på baksidan. Du bör börja med fötterna höft-bredd isär, knän något böjda, och armarna förlängas rakt fram. Denna position är obekväm för de flesta människor, så de håller fast vid något, såsom en dörr eller en vägg för att hålla balansen. Den andra varianten är också bekväm men inte tillåter dig att ”hold” på något. Den andra varianten är att hålla fast vid något när du tar den första positionen, och sedan långsamt släppa taget. Detta är ett bra alternativ för dem som inte är bekväma med att hålla fast vid något.

Stärka musklerna

En bra planka handlar inte bara om att hålla kroppen i denna position. Det handlar också om att stärka musklerna i buken, armar och rygg, samt bygga din uthållighet. Människor som lider av dålig hållning och ryggont också dra nytta av plankan. Plankan är också bra för alla som har muskel obalans mellan benen och överkroppen. Eftersom plankan innebär att sträcka rygg, armar och magmuskler, det rekommenderas ofta av läkare och sjukgymnaster. Bara för att du har upplevt muskelsmärta eller dålig hållning, inte anta att du inte kan dra nytta av plankan. Om du har saknat dagar av arbete på grund av en dålig rygg, eller dina muskler är ömma, då kanske du vill överväga att göra en vanlig planka rutin. Det är en av anledningarna till att jag rekommenderar att träna med någon som har gått igenom övningen tidigare.

Ditt slutmål när du gör plankan är att förlänga din ryggrad och öka din totala flexibilitet. För dem som redan har upplevt smärta i ryggen, deras hamstrings, eller deras vrister, en vanlig planka kommer att bidra till att lindra dessa problem. Det är mycket viktigt att se till att du inte över-gör plankan eller du kommer att förlora ditt saldo. Varje övning rutin bör börja med din kärna är stark. Det är klokt att börja med planka eftersom denna övning hjälper till att stärka alla dina kärnmuskler, inklusive buken, höfter, axlar och armar. Det hjälper till att bygga styrkan i bålen och stärker din rygg och hållning. Att stärka din kärna är ett av de bästa sätten att undvika skador och hålla ryggen flexibel och stark. En annan anledning till varför plankan är fördelaktigt är att det toner dina muskler som finns i ryggen, axlar, höfter och knän.

Övningar som plankan kommer att vara särskilt användbart för dem som har erfarenhet smärta i nedre ryggen, särskilt om de aldrig har utövat tidigare. Plankan bidrar också till att förbättra balans och hållning. Alla som någonsin har lidit av smärta i nedre delen av ryggen eller som har en historia av dålig hållning kommer att dra nytta av en planka rutin.

Detta är en bra sida larsinilsson.se om träning.

Plankan – en jobbig övning